Bezoek van de koning aan bewonersinitiatieven in Peel en Maas

Datum 24-01-2020

Op dinsdag 21 januari bezocht Koning Willem Alexander multifunctioneel centrum De Engelbewaarder in Baarlo en kasteel De Keverberg in Kessel.

De gemeente Peel en Maas, die bestaat uit vier kernen, heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in het concept zelfsturing. Daarin staat de kracht van de gemeenschap centraal. De (lokale) overheid pakt alleen die taken op die door de gemeenschap zelf niet opgepakt kunnen worden. In De Engelbewaarder praatten inwoners de koning bij over hoe dat werkt en hoe inwoners zelf veel voor elkaar kunnen betekenen.

Kasteel de Kleverberg, ooit een ruïne, is door een club actieve bewoners met steun van de provincie Limburg en de gemeente Peel en Maas omgetoverd in een bruisende plek die veel toeristen trekt en ook dienst doet als feest- en conferentiecentrum.

Hoewel het geen zuivere challenge is in het kader van het uitdaagrecht (Right to Challenge) of het recht op overname (Right to Bid), is het wel een prachtig voorbeeld van goede samenwerking tussen overheid en gemeenschap om maatschappelijk vastgoed te behouden voor de samenleving en inwoners een centrale rol te geven in de vormgeving en het beheer.

 

Meer informatie:

Filmpje van het werkbezoek: https://youtu.be/QYsdt2_ists

Over Right to Challenge/Uitdaagrecht: https://vng.nl/artikelen/wat-is-het-right-to-challenge

Inspiratiegids en andere documenten over Right to Challenge: https://www.lokale-democratie.nl/democratieinactie/right-challenge-inspiratiegids-voor-gemeenten